Ekonom lonec

Ekonom lonec je posoda, ji jo poznamo še iz časov naših mam in babic. Kuhanje pod pritiskom v njem zelo zmanjša čas in porabljeno energijo, zato je hrana skuhana hitreje in je tudi okusnejša. V njem pripravljene jedi obdržijo vitamine in minerale. S kuhanjem v ekonom loncu,  jemo bolj zdravo.

Kako deluje kuhanje pod pritiskom?
Pri kuhanju pod pritiskom z vodo ali drugo tekočino kuhamo  pod kontroliranim tlakom v posodi in predvsem s posebej tesno zaprto pokrovko, zaradi katere para ne izhaja.

Pritisk se na začetku ustvari z zavretjem tekočine v tesno zaprti posodi. Para v njej pa močno poviša notranji pritisk in temperaturo, zaradi česar voda vre tudi pri povišani temperaturi. Jedi se zato skuhajo hitreje. Zaradi povišane temprature tekočina v posodi prevaja toploto bolje in zato je čas kuhanja krajši kot pri navadnem kuhanju.

Recept
Ana Kristanc, zmagovalka nagradne igre Delimano (www.delimano.si), je pripravila recept za krompir takole http://www.skuhaj.si/recept/priloga/krompir-v-oblicah-s-petersiljom.